Fikk et spørsmål om jeg kunne skrive litt om det negative med utveksling, så hvorfor ikke! Inkluderer også positive ting, så slipper det å bli et så kjedelig innlegg. Dette er mye generelt, men også litt mine egne erfaringer. Dette er absolutt ingen fasit, men mye av det typiske.

- Det koster mye penger.
- Det kan være veldig vanskelig å få ny familie, om noe skjærer seg.
- Man må være sterk psykisk, for å takle et helt år uten sin egen familie og venner. 
- Skolen stiller høye krav til karakterer.
- Organisasjoner du reiser med kan være jævlig streng og urettferdig. 
- Det kan være veldig vanskelig å komme hjem til norsk skole, og særlig norskfaget.
- Man kan få et stort kultursjokk i begynnelsen, som kan gjøre det vanskelig. 
- Husreglene er oftest mye strengere, så du kan ikke bare dra ut døra og bli borte til sent på kvelden. 
- Vennene kan være eksremt opptatt med familie på fritiden.

+ Man lærer et nytt språk helt flytende.
+ Man blir kjent med nye mennesker, og får venner for livet.
+ Man skjønner seg bedre på andre kulturer, når man ser hvor forskjellig alt er.
+ Man lærer mye nytt om seg selv, og hvordan takle nye situasjoner.
+ Det er oftest lettere å få gode karakterer.
+ Man setter mye mer pris på det man har hjemme i hjemlandet sitt.
+ Man opplever en helt ny hverdag, som mye lettere gir mer motivasjon.
+ Man blir mye mer selvstendig, og vokser mye mentalt.
+ Kan være et stort pluss når du senere skal søke jobb.
+ Du får en ny familie og et nytt hjem.
+ Du får sjangsen til å reise mye mer, og besøke andre byer.
+ Shopping, frisør og alt er MYE billigere.

 
korsn va karakteran dine då du gikk ut av sus, å har det masse å sei før om du kan reise?
Hadde 4,8 i snitt om jeg husker riktig, og ja - det har noe å si! Jeg måtte gi EF karakterene mine fra de 3 siste årene, om jeg husker riktig? Så jeg sendte karakterene fra 9, 10 og første halvår på vgs, karakterene for semester 2 sendte jeg bare senere. Er ikke helt sikker på hvor gode karakterer du må ha, eller om de bare ser på fravær, men å være god i engelsk trenger du ikke å være! Vet at noen organisasjoner kan nekte deg å dra til usa om du har for dårlig engelskkarakter, men det gjør ikke EF.

kem du reiste med? explorius, EF osv.. og ka e dine erfaringe?
Har erfaring med både AFS of EF. Vi var vertsfamilie gjennom AFS, og planen var at jeg selv skulle reise med de. I januar ringte de meg og sa at det vat fult, så jeg kunne ikke dra til USA. Endte opp med EF istede, og fikk mye hjelp gjennom søknadsprosessen. Jeg ser på begge som de to beste og tryggeste organisasjonene, men man kan alltids være uheldig oppleve noe negativt gjennom dem - som med alle andre organisasjoner.

katti va du på intervju?

Husker ærlig talt ikke, men det var ikke lenge etter jeg var ferdig med søknaden!

katti bynte du å spare tel utvekslingsåre?
1 år før jeg dro. Hadde jeg planlagt tidligere at jeg skulle dra, så hadde jeg spart alt fra konfirmasjon og sommerjobben.. Spar så mye du kan! Å ha ekstra penger til å bruke på discovery tours gir deg så mye mer enn den nye kolleksjonen på bikbok eller de skoene du føler du ''må'' ha ;) Lover deg at de ekstra slitsomme og kjedelige dagene på jobb er verdt det!

Ka kosta det før dæ å reis?
Nå ligger programprisen på ca 70.000, som jeg tror også var prisen jeg betalte. Men det kommer mye i tillegg, blandt annet legetimer, vaksiner, flybillett osv. Men stipend kan dekke mye av det!

 
Du skriver mest om at du gjør lekser og sover mesteparten av tiden, betyr det at det er det som opptar dagen din?

Kan ikke huske at jeg har nevnt at jeg sover mye, for det gjør jeg absolutt ikke. Lekser derimot - ja. Men nei, aldeles ikke det som opptar dagene, men det trengs også. Er mye av det overfladiske som kommer frem på bloggen, og når jeg først blogger så er det når jeg er hjemme, og da er det lekser som ofte også står på planen. Er ikke mange som har tid til å henge i ukedagene, rett og slett for de er sliten av skolen, og har lekser å gjøre. Virker også som de fleste bruker mye mer tid med familien sammenlignet med norske. I tillegg er det en liten skole, så er ikke så mange å ''velge'' mellom å henge med, å mange drar også bort i helgene. Dessuten er jeg jo her for et skoleår, så lekser må gjøres. Går også på en kristen privatskole, så lærerne forventer mye. Vil ikke stryke i noen av fagene, ettersom jeg må ha minst C i gjennomsnitt, på grunn av EF. 


Angrer du på at du dro til USA?

Nei, aldeles ikke! Jeg var så bestemt på å dra, selvom det kom opp noen problemer, så lot jeg ikke det stoppe meg. Dette er nok den beste avgjørelsen jeg har tatt, er så glad for at jeg tok sjangsen og bare hoppet i det. Jeg visste godt at jeg kom til å angre om jeg ble igjen i Norge, og at jeg hadde hatt alt for lite motivasjon til å få gode karakterer. Trengte å komme meg bort, og oppleve noe nytt. Jeg elsker å reise, og vil bruke mye av livet mitt på nettopp det, så dette var nok den beste starten jeg kunne fått! Har heller ikke hjemlengsel, heldigvis. Fikk et lite ''sjokk'' 4-5 dager etter at jeg kom hit, var full av følelser. Trodde virkelig ikke at jeg skulle få en slik reaksjon. Før jeg dro var jeg ikke nervøs eller spent, var absolutt ikke klar over at jeg skulle reise. Så var nok bare alle de følelsene som kom litt på etterskudd. Var jentene, bestemor og hunden min jeg savnet mest, kunne virkelig ikke se for meg å være uten dem så lenge. Men den lengselen gikk over på et blunk, uten at jeg merket det. Nå skal jeg bare nyte tiden her, for jeg vet at jeg kommer hjem igjen, og at alt vil være akkurat som det var før jeg dro 


Hva kaller du vertsforeldrene dine egentlig? Varierer vel veldig, men sier du bare navnet dems eller kaller du dem "mom" og "dad"? :-) Kos deg videre på utveksling!

Helt ærlig, jeg vet ikke hva jeg kaller henne! Jeg bor bare sammen med vertsmor og datteren hennes. Har tenkt litt på dette, for jeg vil jo ikke kalle henne ''mom'', så føler hun eller vertssøster at det blir rart. Men egentlig vet jeg at de ikke har noe i mot det, er bare jeg som føler det blir rart kanskje. Skal heller la det komme automatisk. Når jeg tenker meg om så har jeg ikke vært i så mange situasjoner der jeg faktisk bruker navnet hennes, enda jeg har vært her i to måneder! Om jeg snakker med Jenn så er det ofte ''you mom'' jeg bruker. Skal ikke mye til for å føle seg som en del av familien, og jeg vil være en slags søster og datter i huset, istede for bare en ''gjest'' eller god venn. Men som jeg har nevnt tidligere, my hostfamily is the best 
Tok utfyllingen av søknadspapirene lang tid? JA. Er sykt mange papirer å fylle ut. Det tar litt tid for du må ordne legetimer, snakke med lærere osv. Når du endelig tror du er ferdig, så kommer det enda mer. Er mye som skal gjøres og forberedes, men er så verdt det!

Hva tok du med deg i kofferten, og har du noen tips ang. dette? PAKK NORSK MAT, DRIT I KLÆR!!!! Haha neida. Jeg tok med meg underøy, badetøy, sko, noe sminke, medisiner, og de klærne jeg bruker mest. Pakket også med en bok med bilder av meg og besteveninna mi, en bamse jeg fikk av henne, og norsk sjokolade. Såklart andre ting også, men i hovedsak dette. Er vanskelig å ''anbefale'' hva du burde ha med, men det meste kan du kjøpe her for en billig penge.


Ja, jeg snudde hele rommet på hode før jeg dro, for å finne alt jeg trengte å ha med meg.

Var det vanskelig å få seg venner? Ja og nei, varierer på område, elevene og hvordan du selv er. For meg var det sykt lett å komme i kontakt med folk, for alle kom til meg. Men samtidig ikke lett å finne noen å ''hang out with'' med en gang jeg kom. De fleste hadde trening 2 timer hver dag etter skolen, så lekser. Men går bedre nå! Må bare være frempå selv å spørre hva de skal senere osv.

Har du hatt det vanskelig så langt med hjemlengsel? Har ikke hatt hjemlengsel, heldigvis! Noen av de første skoledagene var tøffest, da innså jeg hva jeg hadde hoppet i, hvor jeg var, å hvor langt unna jentene og familien er. Men var nok bare da jeg innså alt, for jeg var ikke forberedt på å da, var helt rolig å hadde ingen spesielle tanker om at jeg faktisk skulle flytte til USA. Gledet meg såklart, men gikk ikke rundt med et stort glis og sommerfulger i magen. Prøvde å innstille megselv slik at jeg ikke skulle bli helt overveldet, men det gikk heldigvis over så fort at jeg ikke merket det.

Er utveksling noe du vil anbefale til andre? Ja absolutt! Om du liker å reise, vil oppleve noe nytt og spennende, se en ny kultur, få en ny familie og venner for livet, så er dette noe for deg! Virker skummelt i begynnelsen, selv ville jeg først bare ta et semester her, men innså at når det var over ville jeg angret på at jeg ikke tok et helt år. Er en sjangse du bare har en gang, så ta den. Bedre å angre på noe du har gjort, enn noe du ikke gjorde!

har du fått mange venner? Mange ''bekjente'' vil jeg heller si. Er en liten skole, så er ikke så mange å bli kjent med. Begynner å bli bedre kjent med jentene værtfall nå som de er mindre opptatt, men håper det blir enda bedre etterhvert. Må bare stå på selv, og prøve å få de med på ting!Tror du det ville gå bra med noen som ikke var så utadvendt å reise på utveksling? Det spørs. Å være utadvent er et viktig hjelpemiddel for å få venner! Jeg var nok ikke nok utadvent i starten, derfor det tok lengre tid for jeg klaffa med jentene. Nå føler jeg endelig at jeg kan være mer meg selv rundt dem, selvom jeg er unormalt stille during lunch. Men amerikanere er veldig utadvent, så de kommer gjerne til deg å spør hvem du er, om de ikke har sett deg før. Er også mye lettere å bli kjent med folk, for alle gir komplimenter hele tiden. Ser du noen med noe fint, si det til dem! Kan lett føre til en samtale og dere blir bedre kjent. 

Du er så nyydelig! Hvordan er det sånn generelt ? ;) Hvor mye koster det å dra på sånn tur ? Hvor lenge skal du være ? Åh, tusen takk! For meg er det fantastisk, men slitsomt. Et skoleår utenom det vanlige kan vi kalle det, og du lever virkelig en drøm! Prisen nå for å reise til USA august 2013 er ca 70.000, men det kommer mye mer i tillegg. Selv måtte jeg på møte i bodø og til den amerikanse ambassaden i Oslo, så da gikk det en del penger på flybilletter. I tillegg må du ha legetimer og sprøyter. Blir en god sum tilslutt, men du kan såklart søke om stipend, som dekker en god del av utgiftene.

kommer til hjem til familien din til jul eller no sånt? Nei, EF tillater ikke det.

Er det vanskelig å få med seg informasjon og forelesninger i timer? Av og til, kan gå fort i svingene i enkelte fag. Men det er nok fordi jeg ikke følger godt nok med..hehe. Men er en stor fordel å være forberedt til timen, å kanskje lese om det i boka først. Selv gjør jeg det bare av og til for economics, men hjelper mye med å forstå alt, å skjønne konseptet bedre.

Hva fikk deg på tanken om å dra til usa å gå skole et år? Jeg elsker å reise! Vil se og oppleve mest mulig, så tenkte dette var en god mulighet for meg. Jeg startet med å se på språkreiser, men visste godt at jeg ville på noe som varte lengre. Så var det bare å snakke om det med mamma og pappa, starte søknaden og spare penger! Trengte virkelig å komme til noe nytt, hadde aldri klart 3 år på Sortland videregående.. haha.


Vet du om de støtter media elever også? Ja det gjør de nok! Men du får jo ikke de samme fagene, så er ikke sikkert at du kan starte rett på 3 året. Er ikke helt sikker, men er bare å snakke med rådgiveren din om det. Kan hende du bare må ta opp fagene som privatist.

Har amerikanerne spurt deg om noen ''teite'' spørsmål? Ja, alt fra ''Do you have polarbears in Norway?'' til ''Have you ever seen a frisbee before?''

Leser du andre blogger fra utvekslingstudenter? Er ofte innom disse tre søte jentene: veronicanatalie og nora :-)

Må du være veldig go i engelsk? Nei absolutt ikke, men du må være villig til å lære! Er såklart en fordel, men kommer seg fort når du setter deg inn i det.
Må du betale noe? ihvertfall til hvem? Ja, du må betale organisasjonen du reiser med. Jeg reiser med EF, så jeg betalte dem, pluss litt til skolen her siden det er privatskole.

Hvem betalte for reisinga? Jeg tømte stort sett min egen sparekonto, men mamma og pappa la også i en god del. Anbefaler alle å spare konfirmasjonspenger, kan komme til god nytte!

har du innetid? (ukedager/helg) Er litt usikker på innetiden min, har ikke snakket så mye om det, å jeg er sjeldent ute sent i hverdager siden skolen starter så tidlig. Men vertsmor vil nok helst ha meg hjemme til klokken 9-10 i hverdager. Om det er helg får jeg nok være ute lengre. Får gjøre stort sett hva jeg vil så lenge jeg spør og hun sier ja.

hvordan er det å bo sammen med vertsfamilie din? er det kleint noen ganger? Familien min er fantastisk, å jeg er veldig heldig som ble valgt av dem. Vi kommer godt overens, og humoren vår klaffer også merkelig bra! Nei, det er absolutt ikke kleint! De er utrolig laidback og åpne, føler jeg passer rett inn.

har du gjort noe flaut/mindre lurt siden du dro? Hmm.. ikke som jeg kan komme på. Kanskje at jeg tok et mindre pent bilde av megselv for å sende på snapchat, så var plutselig vertsbror 3 meter unna å så rart på meg.. Haha. Heldigvis blir det ikke kleint av den grunn!

Kan du beskrive din første skoledag?Jeg kom hjem hit på en onsdag, nesten 2 uker etter skolen hadde startet. Jeg var innom dagen etter for å møte noen lærere, møte volleyballjentene og se meg omkring på skolen. Alle var sykt hyggelige og imøtekommende! Satt det noen elever i gangen, så reiste de seg med en gang for å hilse. Da jeg gikk inn i gymsalen flokket alle jentene seg rundt meg, introduserte seg selv og sa de gledet seg til å ha meg på laget. Dagen etter som var første skoledag var stort sett lik, alle stoppet for å spørre hvem jeg var, og alle ga meg tonn med komplimenter. Ble helt overveldet!

Er det vanskelig å spise sunt i USA? Ja og nei. Spørs hvordan familien din sitt kosthold er, å hvor mye du prøver selv. Men om du spiser det samme her som vi ville spist i norge, så inneholder det uansett mer sukker osv. De første ukene spiste jeg bare epler, knekkebrød og vann. Utrolig nok har jeg gått ned 4-5 kilo mens jeg har vært her. Men det kommer nok tilbake nå som jeg har oppdaget DQ og Zen beri.. hehEr det mange kjekke gutter der? Nei, ikke egentlig. Jeg går på en liten skole, så er mindre utvalg enn på de offentlige, haha. Men er faktisk flere på skolen min som ikke er så ille. De hadde såklart sett mye bedre ut om de kunne fikset håret litt, å ikke gå med pannelugg som dekker halve ansiktet..

Hvordan var engelsken din da du dro, og har den forbedret seg? Før jeg dro var ikke engelsken min dårlig vil jeg si, men kanskje litt rusten siden jeg ikke brukte det noe i hverdag, spesielt ikke muntlig. Om jeg husker rett fikk jeg 5 i standpunkt fra ungdomskolen, og 5 1vgs. Ja, den har allerede forbedret seg. Ord kommer mye mer naturlig enn før. Fler norske som er her på utveksling sier at de snakker flytende engelsk allerede, men det tviler jeg sterkt på. Finner mange fler ord enn de tror! 

Skal du på noen arrangerte turer? (F.eks. Hawaii) Tviler på at jeg drar til Hawaii, siden Senior Cruise er til Bahamas. Men skal til Disney world med EF i januar, gleder meg!!!

Er skolen vanskelig? Ja og nei, spørs hvor mye du leser og fagene du tar. Er en del begrep som er vanskelig, men prøvene er som oftest multiple choices, som er mye lettere enn det jeg er vant til. Det negative er at får du under 59 points stryker du, men i norge er det 3(?) kanskje. Men som sakt, prøvene er lettere, så er mye større sjangse for å få toppkarakterer her enn i Norge.

Er Amerikanerne opptatt av Norge og vår kultur? Ja de liker å høre hvordan vi har det, og hva vi har i Norge. Men får faktisk mest spørsmål om mat, og om vi også har chickfila, burger king eller Tacobell i Norge.

Hvordan er klesstilen i USA blandt jentene? De kler seg overraskende bra, faktisk. Men varierer veldig. Ene dagen kan de gå i kjole, neste dag hoodie og jeans.

Hvordan var det å møte vertsfamilien på flyplassen, hva sa de først og sånn? Da jeg kom til flyplassen visste jeg faktisk ikke helt hvor jeg skulle gå, å hvor jeg kom til å se dem. Men for å finne bagasjen måtte jeg ned en trapp, å da så jeg hele familien stå med ballonger og en stor plakat som ønsket meg velkommen. De knipset bilder av meg mens jeg kom gående mot dem (kleint), men vertsmor møtte meg smilende på halvveien med en stoooor god klem! Hun spurte hvordan jeg hadde det, om jeg var trøtt osv. Så hilste jeg på vertssøster, veninna, og min IEC. Sa kanskje ikke så mye, ettersom jeg gikk i halvsøvne etter all reisingen.. 

 


Håper jeg svarte bra nok, er det noen som har spørsmål angående svarene eller noe annet, legg gjerne igjen en kommentar! 

 
Tenkte å samle opp litt spørsmål jeg har fått angående utveksling og andre ting de siste ukene, vet selv av egen erfaring at det er spennende, motiverende og forbereder deg en god del om du vurderer å reise selv. Selvom jeg bare har vært her 1,5 månder, så kan jeg vel svare på en god del, så om du har spørsmål om utveksling eller noe annet, legg gjerne igjen en kommentar! :) 
''Hei! kom over bloggen din når jeg så bilder på weheartit :-) jeg har tenkt å være utvekslingsstudent i 2013! du er så utrolig heldig som får reise nå, jeg har så sinnsykt lyst selv! Kommer nok til å følge bloggen din fremover :) Når var det du søkte, og er det vanskelig å få plass for å være med? Vet ikke når jeg skal søke, og hvilke lærere som skal skrive "anbefalelse" på meg? Håper du vet litt om dette, kanskje skrive et innlegg om alt det senere? hadde vært veldig fint! LYKKE TIL I USA <3''

Fikk dette spørsmålet, så jeg tenkte å svare litt mer utfyllende enn jeg gjorde tilbake i kommentarfeltet. Kanskje jeg skal prøve meg på ''Ukens spørsmål''? Har for det meste bare kommentert tilbake svar på eventuelle spørsmål, men kan jo være en fordel for andre å lese, om det var noe de ikke hadde tenkt på selv. Jeg vet at mange vil dra, men de tør rett og slett ikke. I starten var jeg også usikker på dette, være borte et helt år hørtes skummelt ut. Jeg vurderte språkreise, men bare noen uker ble for lite. Det er bare å hoppe i det, når du skal til å dra hjem skulle du nok ønske du kunne vært lenger.For et år siden tok jeg tak i meg selv og tenkte at ''the american dream'' kan jo virkeliggjøres, alt som skal til er jo bare at jeg fullfører det. Jeg nevnte det til mamma og pappa, og tilslutt satte vi oss ned for å snakke om det. De sa at om dette var noe jeg ville gjøre, så skulle de la meg få denne sjangsen. Så jeg startet med ''participant application'' og intervju med organisasjonen AFS. Men så treg som jeg er ble ikke søknaden fullført før noen måneder senere, å da fikk jeg beskjed om at det var fullt til USA, som var det jeg hadde i tankene. Jeg tenkte det var en mulighet for å tvinge meg selv til å velge litt utenom det vanlige, og ba om Mexico istede. Det viste seg at det også var fullt, så jeg ble helt hysterisk og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg angret SÅ mye på at jeg ikke fullførte søknaden tidligere. I panikk sendte jeg mail til alle mulige organisasjoner, til og med noen jeg aldri hadde hørt om. Jeg ble oppringt av et par, men da jeg fikk vite at EF hadde plass sendte jeg inn den ''innledende søknaden''. Ikke lenge etter ble jeg oppringt av kontaktpersonen her i område, og fikk avtalt intervju.

Intervjuet med EF var ikke noe problem. Jeg satt bare på et kontor og snakket med en kjempesøt og hyggelig dame, som selv hadde vært utvekslingstudent. Vi snakket engelsk, så hun fikk et innblikk over ferdighetene mine. Jeg fikk også 15 minutter til å skrive et slags brev til den fremtidige vertsfamilien, fortelle om meg, hva jeg forventer og hva jeg gleder meg til. Husker ikke så mye annet fra intervjuet, bortsett fra at det var en intens lukt av General snus, som jeg ble sykt kvalm av, haha. Senere ble jeg oppringt av en mann fra organisasjonen som sa at de hadde snakket med områderepresentanten jeg var på intervju med, og det var bare positiv tilbakemelding. Så de ville gjerne ville tilby meg plass på programmet. Den lettelsen!

Selve søknaden inneholder mye papirer som må fylles ut, karakterer fra de nylige årene, og i tillegg må du til lege, ta vaksiner og få anbefalingsbrev av lærer. Selv fikk jeg bare kontaktlæreren til å skrive, for jeg føler hun kjenner meg best av lærerne jeg har hatt på videregående. En venn av familien som kjenner deg godt må også skrive et slags anbefalingsbrev av deg, det skal sendes rett til EF sitt kontor, så du ikke får muligheten til å lese hva som står. Egentlig er det ikke vits at jeg forteller så mye om hva slags skjemaer dere må fylle ut, for alt står i papirene dere mottar, og om du reiser med en god organisasjon hjelper de deg såklart!

Og til slutt, søk så tidlig som mulig!!! Da er det større sjangse for at du sikrer deg en plass til din drømmedestinasjon! :)Følte det ble mye annet i tillegg, men håper jeg svarte sånn passe bra på spørsmålet! Om det er noe som ikke var helt tydelig, eller om du har spørsmål, så er det bare å legge igjen en kommentar :-)

  Hilde 
Hei! Jeg heter Hilde, er 17 år og kommer fra en liten plass i Nordland. Dette skoleåret tilbringer jeg i Decatur, Alabama som utvekslingstudent gjennom organisasjonen EF. Om det er noe du lurer på kan du kontakte meg på Hild3x@hotmail.com.

Legg meg til som venn


ARKIV

· Januar 2013 · Desember 2012 · November 2012 · Oktober 2012 · September 2012 · August 2012 · Juli 2012 · Juni 2012


KATEGORIER

· Blogg · Events · Innkjøp · Makeup/hår/skjønnhet · Sponsing · Spørsmål · Utveksling

LINKER

· blogg.no · Emmaaaiusa · Få din egen blogg!

DESIGN

Designet er laget av Katrine.

hits